Högskola och universitet

På högskolor och universitet kan du läsa en mängd olika utbildningar och ämnen. Du kan antingen läsa fristående kurser eller program som sträcker sig över flera år.

Om du har en avslutad gymnasieexamen så kan du börja plugga på högskola eller universitet. Gå till Antagning.se för att söka kurser och program på alla Sveriges högskolor och universitet.

Bedömning av utländsk utbildning
Har du en utländsk utbildning och ska söka jobb eller utbildning i Sverige? Universitet- och Högskolerådet har en bedömningstjänst där du direkt får veta vad din utbildning motsvarar här. Du kan även ansöka om ett utlåtande där de gör en bedömning av dina utbildningsdokumen. Gå till Universitets- och Högskolerådet.

Många utbildningar och kurser kräver dessutom att man har läst specifika kurser på gymnasienivå, det kallas för behörighetskrav. Här hittar du Frågor och svar om behörighet.Frågor och svar om behörighet.

Om du saknar de kurser som krävs eller saknar gymnasieexamen så behöver du komplettera din utbildning innan du kan börja på högskola eller universitet. Det kan du göra på komvux eller på folkhögskolaKontakta studie- och yrkesvägledaren där du bor så får du mer information om vilka möjligheter du har!

Mälardalens universitet

I Sörmland finns Mälardalens högskola med Campus i Eskilstuna och Västerås samt sjuksköterskeutbildning i Nyköping. Dessutom ges många utbildningar och kurser på distans. Du hittar aktuellt utbud på Mälardalens universitet.

En kvinnlig lärare står framför en whiteboardtavla

På högskolor och universitet kan man bland annat utbilda sig till lärare.

Region Sörmland
Oxelösund Kommun
Nyköping Kommun
Strängnäs Kommun
Viadidakt
Eskilstuna Kommun
Flen Kommun
Trosa Kommun
Gnesta Kommun